Log in

View Full Version : Gigabit til folket!



Ueland
26-01-2009, 23:31
Styret i KANDU kan med glede informere om at de nå starter å se etter leverandører av gigabit nettverksutstyr.* Deres mål er at The Gathering skal ha gigabitnettverk til deltakerne innen 2010. Det er satt av minst en halv...

Les hele saken / Read the whole article. (http://www.gathering.org/tg09/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11&cntnt01returnid=59&hl=no)

Rudde
14-04-2009, 07:44
Får disse svitsjene 10 gbit uplink?

ALS
14-04-2009, 15:20
På nettverk foredraget sa de at de ikke viste det :)

Hobbit
14-04-2009, 15:24
10gb blir det ikke for da må man ha fiber.
Fiber er ikke veldig praktisk å trekke over bordene pga hvis noen setter noe oppå kablen blir lyset brutt.
Det blir nok enten 1gb eller 2gb uplink.
Det de også sa på foredraget er at 60% av all nettverksaktivitet skjer internt på hver switch, så selvom det "bare" er 1 eller 2gb uplink vil oppgraderingen til gigabit switcher være stor.

ALS
14-04-2009, 15:53
Riktig det du sier der Hobbit ;)

Så det de sannsyneligvis gjør er at de kjøper inn switcher som har to giga uplink pluss en fiber uplink i tillfelle det blir behov for mer en 2 Gbit uplink :)

PS: På nett foredraget sa de at de sansyneligviss måtte trekke fiberen opp i taket fra hver eneste switch viss fiber skulle bli aktuelt ;)

Evelen
14-04-2009, 17:04
cat6a tar vek 10Gbit om jeg ikke tar feil?

ALS
14-04-2009, 17:31
Jo, cat6a greier 10Gbit, men cat6a greier det ikke over så lange distanser som det er snakk om på TG ;)

Limsted
14-04-2009, 18:54
herre! håper det blir mulig og få et slikt nett i hjemmet snart =P

Rudde
14-04-2009, 19:56
Min trafikk foregår iallefall ikke local på svitsjen...

Kunne de ikke dratt litt fler en 2 kabler da?

5 gbit uplink eks.`?

netrom2k
14-04-2009, 20:33
De lokale switchene det er snakk om var de 2 core-switchene i hallen. Det var innad i disse det var størst trafikk. Altså fra en bordswitch til en annen, noe dem ikke fikk målt nøyaktig i GB/s. Mens mellom disse 2 core-switchene gikk det mellom 10-20GB/s. Om jeg ikke tar helt feil.

Rudde
14-04-2009, 21:36
Syns uansett de kan dra på mer en 2 gbit up link...
Hvis vi får 2 gbit uplink holde vi jo oss under 100 mbit om alle 24 bruker 100%

ALS
14-04-2009, 21:45
På det nettverksforedraget (ja jeg liker å skryte om at jeg var der :D ) sa de at det var ingen av uplinksa på switchene som ble makset. De sa også noe om at de sannsyneligvis ikke ville trenger mer enn 2 Gbit første året med 1 Gbit til alle. :)

Rudde
14-04-2009, 22:30
Jeg maxa min 100 mbit tilkobling under hele TG

Og det var nok et par til å rekke som gjorde det...

Og da blir det ikke store oppgraderingen

Eneste grunnen til at de ikke maxses er at folk ikke har muligheten til det.

ALS
14-04-2009, 22:39
Jada Rudde, jeg vil også helst ha fiber uplink :D

Nå må folk også huske på at de fleste harddisker i dag greier faktisk ikke å lese/skrive rundt 125 megabytes som 1 Gbit faktisk presterer.

Rudde
14-04-2009, 22:45
10 gbit uplink / 24 1 gbit outlinks. = 416 mbit/8 = 52 MB/sek

Dette takler selv 7200 rpm harddisker.

ALS
15-04-2009, 14:05
Ja, men de færreste makser faktisk ikke hele 1 Gbit 24/5.
Jeg vet at tech folka har såpass mange statestikker på dette at de vet hva som er bets ;)

Evelen
15-04-2009, 15:50
Nei, man bruker somregel ikke 1Gbit, men si at alle på en svitsj overfører store mengder trafikk til dem andre i hallen, da hjelper det lite og ha 1Gbit om uplink på svitsjen bare er 2Gbit.
Vet ikke hvor mye den er på nå, men tipper på 1Gbit, dvs at nå må 10 stykker maxe linjen for og få utnyttet uplinken, men om alle har 1Gbit på svitsjen og uplink bare er 2Gbit trengs det bare 2 personer for og maxe uplinken, at da 24 personer tilsammen greier maxe det samme lett er ikke usansynlig.

Rudde
15-04-2009, 16:39
Nei, man bruker somregel ikke 1Gbit, men si at alle på en svitsj overfører store mengder trafikk til dem andre i hallen, da hjelper det lite og ha 1Gbit om uplink på svitsjen bare er 2Gbit.
Vet ikke hvor mye den er på nå, men tipper på 1Gbit, dvs at nå må 10 stykker maxe linjen for og få utnyttet uplinken, men om alle har 1Gbit på svitsjen og uplink bare er 2Gbit trengs det bare 2 personer for og maxe uplinken, at da 24 personer tilsammen greier maxe det samme lett er ikke usansynlig.

ja og det er poenget

Med en 10 uplink tror jeg ikke at den vil bli maxa 24/5 men det vil nok være tidspunkt på flere av svitsjene den vil være maksa..

ALS
15-04-2009, 18:21
Jada, jeg er helt enig med dere :) Jeg bare sier det de sa på tech nettverket :)

Goggen
15-04-2009, 19:27
2 gbit på hver switch vil være nok i forhold til trafikken som var nå på TG09.
Husk at hvis det blir 2 gbit må hver switch ha to stk TP, noe som vil doble jobben til Tech:Support som må strekke disse kablene før deltakerne ankommer.

ALS
15-04-2009, 20:25
Det vil ikke generere dobbelt så mye arbeid, det er ikke så vanskelig å dra med seg en ekstra ledningen når du først drar på en ;), men det vil bli mer arbeid for dem :D

HLSolbjorg
15-04-2009, 20:51
Det vil ikke generere dobbelt så mye arbeid, det er ikke så vanskelig å dra med seg en ekstra ledningen når du først drar på en ;), men det vil bli mer arbeid for dem :D

Bare tenk på alt kabelsurret ;)

Rudde
15-04-2009, 21:05
Alt kabelsurret? det er alt 25 kabler der.. tror ikke noen ekstra ville gjøre så stor forskjell..

Chiobe
15-04-2009, 22:06
Trur ikke 1gb gjør ikke så stor forskjell, har det hjemme mellom servern og gamern. Men klarer likevel ikke å bruke mer enn jeg får med 100mb.

Evelen
15-04-2009, 22:46
Vel, om du bunder deg sammen med hauevis av peers, og virkelig gå inn for og bruke linje så er det ikke vanskelig i det heletatt og overfå 100Mbit, eller 12,5MByte per sekkund.
Mange som er på TG vil virkelig bruke mye krefter og ennergi på og presse mest mulig trafikk gjennom nettverket den lille tiden dem er der.

Rudde
15-04-2009, 23:11
Jeg har nettopp oppgradert fra 100 mbit til 1 gbit hjemme

Jeg oppnår rundt 60 MB/sek gjennom windows.

ALS
16-04-2009, 14:59
Det som hindrer deg i å få raskere overføring er harddiskene du bruker :)

Rudde
16-04-2009, 15:41
Nei, nei jeg greier og oppnå mye høyere hastigheter om jeg prøver på det ettersom jeg har 10k rpm hdd'er

Men den 60 MB/Sek scoren tok jeg mellom 7200 rpm og 5400 rpm 20 meter kabel.

Sagart
16-04-2009, 16:28
Hva med å kjøre fiber fra Core til første bordswitch på rekka, og deretter kjøre 2 stk. Cat5e/Cat6 i par videre på rekka?

Rudde
16-04-2009, 16:37
Skal de som sitter nærmest Hovedsvitsjen få raskere nett en oss andre da?
Har de betalt noe mer?

ALS
16-04-2009, 17:02
Evt bruke en switch på rekka som var koblet til core med fiber, også fra denne switchen kunne det gått cat6 med 10 Gbit ut til resten av switchene på rekka :)
I dette oppsettet vil ingen deltagere være koblet opp mot fiber switchen, bare kantswitchene :) Dette vil skape en ekstra delay fordi det kommer et ekstra ledd :(

ALS
16-04-2009, 17:04
Dobbelpost :)

Rudde
16-04-2009, 17:27
Det syns jeg hørtes fint ut :)

Vi får sikkert ikke 10 gbit utav cat6 men bedre å maxe kabern en å få 2x gbit :D

BlackkoZ
16-04-2009, 17:56
2 gbit på hver switch vil være nok i forhold til trafikken som var nå på TG09.
Husk at hvis det blir 2 gbit må hver switch ha to stk TP, noe som vil doble jobben til Tech:Support som må strekke disse kablene før deltakerne ankommer.


Om en bruker får 10 ganger bedre linje, så nytter det ikke å bare doble opplinjen... Det sier seg selv.

Er bare å kaste inn 2-3 stykker for Tech:S, så blir jobben gjort kjapt *Melder seg som frivillig*

ALS
16-04-2009, 18:44
Om en bruker får 10 ganger bedre linje, så nytter det ikke å bare doble opplinjen... Det sier seg selv.

Er bare å kaste inn 2-3 stykker for Tech:S, så blir jobben gjort kjapt *Melder seg som frivillig*

Virker ikke som du har sett veldig mange statestikker over uplinken. Dagens uplink jobber sjelden mer enn 200 mbit/s
Og når de fleste bare greier å komme opp i 60mbit/s kommer uplinken til neste år svært sjelden til å passere 3Gbit/s
Dessuten så er det helt umulig å vite om du mener tech:suport eller tech:server :P

BlackkoZ
16-04-2009, 19:29
Mener såklart Support, da det var de det var snakk om...

Server folkene bryr man seg ikke om ^^,

ALS
16-04-2009, 21:18
Jeg skjønte at du mente support, men jeg esker å diskutere :P

Evelen
16-04-2009, 21:48
Det syns jeg hørtes fint ut :)

Vi får sikkert ikke 10 gbit utav cat6 men bedre å maxe kabern en å få 2x gbit :DTotalt enig her ja, man får kanskje ikke full speed, men over 2Gbit bør man da lett klare.
For 2Gbit mellom svitsjer stappet av kriminelle fildelere er ikke omtimalt om man vil utføre mest mulig ulovlig aktivitet.

:P

bepe86
20-04-2009, 00:03
Folkens, det hjelper fint lite å synse på hastigheter på uplinker, distrubusjonssvitsjer, fiberstrekk, og lignende, da kjernenettet på TG ikke er ett statisk oppsett, men avhenger av hva man klarer å skaffe av bokser, kabler, og linjekort.

netrom2k
20-04-2009, 21:02
praktisk overføringshastighet ligger på ca 12MByte/s for 100Mbit nettverk og 120MByte/s for 1Gbit. Det er HDD++ som avgjør hvor raskt PCen klarer å motta/levere data + annen maskinvare.

Slik oppsettet var i år og tidligere er hver bordswitch koblet opp mot en av core-switchene. Fiber hadde sikkert vært en mulighet her. Men fiber er dyrt og skjøre saker. billigere med TPkabler som folk klemmer sunn på bordene..

Er det noen her som er gamle nok til å huske gode gamle coax-nettverk da?

Kalars
21-04-2009, 21:24
Kunne noen forklare meg hva en gigabit-switch vil si, altså hva blir raskere

Evelen
21-04-2009, 21:41
En gigabit svitsj er en svitsj som har en fart som er 10 ganger raskere en de gamle 100megebit svitsjene.

Det vil i praksis si at du får mer data igjennom på kortere tid.

Chiobe
22-04-2009, 00:21
praktisk overføringshastighet ligger på 10mb/s for 100mb og 100mb/s for 1gb. Det er HDD++ som avgjør hvor raskt PCen klarer å motta/levere data

Hvis det stemmer, hvorfor kan jeg da bare overføre med fart tilsvarenede 100mb på et 1gb nettverk?? Har prøvd det meste, men farten er akkurat den samme som jeg hadde på TG.

BlackkoZ
22-04-2009, 00:43
Fordi du har ett oppsett som ikke tillater raskere overføringer.

Ting som kan spille inn:

Du har bare et nettverkskort som støtter max 100 mbit/s
Harddisken din klarer ikke hastigheter over 10-15 MB/s

Det er i allefall det som er hoved grunnene :)
Skal jeg gjette, så gjetter jeg på det første.

bepe86
22-04-2009, 00:44
Kan dere vær så snill å bruke riktige enheter? Det er en veldig stor forskjell på megabit (Mb) og megabyte (MB), og det er vanskelig å lese hva dere faktisk mener når dere stokker de om hverandre.

Kalars: av praktisk betydning, gir det deg en svitsjport som er 10 ganger raskere. Hvor stor økning i båndbredde du får i praksis, avhenger av hvor mye trafikk de ande på svitsjen din bruker, hvor raske harddisker du har, hvor mye av trafikken som skjer internt på svitsjen, hvor stor uplink'en på porten mellom svitsjen og kjerne/distrubusjonssvitsjen er, osv. Dersom du bruker for det meste internett under TG, vil det ha minimalt å si for deg som deltaker.

Chiobe
22-04-2009, 00:58
Fordi du har ett oppsett som ikke tillater raskere overføringer.

Ting som kan spille inn:

Du har bare et nettverkskort som støtter max 100 mbit/s
Harddisken din klarer ikke hastigheter over 10-15 MB/s

Det er i allefall det som er hoved grunnene :)
Skal jeg gjette, så gjetter jeg på det første.

Har 1000Mb og 1Gb tilkobling (i følge info), så er nok ikke det som er problemet. Og vet at det ikke er harddiskene, siden jeg klarer å flytte data raskere internt mellom forskjellige harddisker.

Evelen
22-04-2009, 08:51
Kan jo kjøre trafikk på flre hardisker da.
Men en vanlig hardisk i dag skal vel lett greie og overgå en 100Mb/s linje.

Rudde
26-04-2009, 20:20
Tror de fleste harddiskene idag takler 60-70-100 MB/sek

Her jeg sitter nå overfører jeg 64,97 MB/Sek fra 5400 rpm HDD til 7200 rpm HDD.

Gjennom nettverk altså.